Ana içeriğe atla

Türkiye Robot Asker Ordusu mu Kuruyor?

Malumunuz hain kapasitesi çok yüksek bir ülkeyiz, ülkenin eğitim sistemine çöreklenmiş bir yapı kuruluşumuzdan itibaren bize; "siz Türksünüz beceremezsiniz." duygusunu aşıladı. Bir kısmımız bu sistematik asimilasyondan ve aşağılamadan çok fazla etkilendi ve buna inandı. Kendilerini ve bizi hiç bir şeye benzetemeyen bu kesim.Türk Pratik zekasının Tsk'yı Robotik teknolojiyi askeriye en iyi uyarlayan ordu olmasına dayanamıyor. Türlü iftiralar ve hakaretlerle gerçekleri  perdelemeye peşinden koştuklarının köpekliklerini yapmaya devam ediyor. Onlar inat biz çalışmaya ve gücümüzü tüm dünyaya duyurmaya devam etmeliyiz.

Teknolojinin gelişim sürecini takip etmek, meraklıları için bile neredeyse imkansız hale geldi. Hal böyle olunca sıradan insanların neler olup bittiği ile alakalı çokta bir fikri yok. Akıllı telefonların icadından sonra; bilgisayar küçülerek hepimizn cebine girdi. Türk halkı ise bu teknolojiyi çok sevdi. Şaka değil, türk halkı akıllı telefon kullanımında tüm dünyada 1. Türk halkının teknolojiyi sevdiğini sadece bu bile gösterirken Türk Silahlı Kuvvetleride teknolojiyi en iyi kullanan ordulardan biri haline gelmiş durumda. Yerli üretim İhaların (İnsanız Hava Aracı) ve Sihaların (Silahlı İnsansız Hava Aracı) terörle mücadelede ki küçümsenemez başarısından sonra, yerli üretim İnsansız Kara Araçlarınında hazırlanması için düğmeye basılmış gözüküyor. İşte bu yazımızda hali hazırda Tsk envanterine geçmiş İnsansız kara araçlarımızla, gelecekte Tsk envanterine geçmek üzere hazırlanan robotik araçların incelemesinde bulunacağız.

Sarp- İka ve Ukap


Listemizin ilk sırasında Sarp- İka ve Ukap yer alıyor. TSK envanterine ilk olarak Katmerciler firması tarafından geliştirilen ve ilk ürünü Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP) olarak ortaya çıkan insansız kara aracı girecek.

İlk kez geçen yılki 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenen UKAP, şirketin çok amaçlı insansız kara aracı ailesinde yer alıyor. İnsansız kara aracının ilk konseptinde ASELSAN'ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi kullanılıyor.
Şirket, kısa süre sonra da ikinci ürün olarak Uzaktan Kumandalı Yangın Söndürücü'yü (UKYS) tanıttı.

  Uzaktan kumanda ve uydu kontrolü

Platform, el tipi kumandayla yakın mesafeden yönetilebiliyor. Büyük çanta tipi kumanda cihazı ise daha uzaklara, insanın erişemediği bölgelere öncü kuvvet olarak aracın gönderilmesine imkan sağlıyor. Böylece arkasındaki birliğin ve personelin zarar görmesini engelliyor.
Yakından kumanda, uzaktan kumandayla hakim olunamayan, insan görüşünün ya da anında tepki vermenin gerektiği durumlarda kullanılıyor.
Bunlara ilave olarak uydu aracılığıyla kontrol seçeneği de bulunuyor. Uydu kontrolü, birden fazla aracın mesafe sınırı olmaksızın kullanılmasına olanak veriyor.

Çok amaçlı kullanılabiliyor

Katmerciler, insansız kara aracı konusundaki çalışmalarını çok karmaşık olmayan, gerektiğinde gözden çıkartılabilecek, geliştirmelere imkan veren, açık kaynak kodlu bir yapı temelinde yürütüyor.
Modüler bir yapıya sahip araç ihtiyaca göre kamera donanımıyla keşif ve gözetleme, radarla tehdit tespit, yaralı kurtarma, mayın temizleme, farklı araçların çekilmesi gibi amaçlar için de kullanılabilecek.
Gelecek versiyonlarında dar sokaklara girebilmesi için ufalıp büyüyebilen araçlar geliştirilecek.
UKAP'ın "drone"lara entegrasyonuyla daha geniş bir görüş alanı da elde edilebilecek.
Platform, uzaktan kumandalı kitiyle 3 kilometre mesafeden yönetilebiliyor. Operasyon süresi bataryayla minimum 5 saat iken, bu süre jeneratörle 8 saate kadar çıkabiliyor. Saatteki hızı 25 kilometre olan aracın hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Aracın taşıma kapasitesi ise 3 tona kadar çıkıyor.


Silahlı İnsansız Kara Aracı Ejder Yalçın




İkinci sırada klasik türk Pratik zekasının bir ürünü olan Ejder Yalçın var. Ejder Yalçınların en güzel özelliği sürücüsü olmadığı için isabet alsa bile görevini yapmaya devam etmesi. fazla söze gerek yok. ilgili videoyu izlemeniz yeterli.

Tosun

'Tosun' engel tanımıyor
Sahadaki askerlerin yolunu ise yerli üretim 'Tosun' açıyor. Mehmetçik için yol açıp siper kazan 'Tosun'u ne kurşunlar, ne alevler durdurabiliyor. Üstelik tüm bunları kilometrelerce uzaktan kontrol edilerek yapıyor. 'Tosun', 5 kilometre uzaklığa kadar kontrol edilebiliyor. Bu sayede, stratejik öneme sahip noktalar teröristlerden temizlenirken can kaybının önüne geçiliyor. Mehmetçik'te hedefine güven içinde ilerliyor.

Yerli üretim 'Tosun', yurt içinde çukur operasyonlarında, sınır ötesinde ise Cerablus, El Bab ve İdlib'de tüm zorlu görevlerin altından başarıyla kalktı. Şimdi Zeytin Dalı Harekatıyla Türk askerinin önündeki engelleri kaldırıyor.
Kaynak: TRT Haber


 Şimdi buraya kadar gösterdiklerimiz aslında gelecek olanların tanıtım filmi (fragmanı) üzerinde çalışılan bir çok sistem var. kaplan, bozena vs. gibi. geçenlerde SSM (Savunma Sanayi Müsteşarlığı Tarafından bir Roboik 2017 yarışması yapıldı. Çok sayıda katılımcının arasından dereceye giren projeler ise gerçekten insanı heyecanlandıran türden.

Yarışmada Derceye giren araçları incelemek isterseniz, BURADAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanatçılar, Aydınlar ve Siyaset

Bu hafta gündeme Reis-i Cumhurumuz eşliğinde Hatay'a ziyarete giden sanatçılar oturdu. Malum ülke gündemi uzay zaman düzlemini büküyor. Bir yandan ilk Nükleer   santralimiz Ak Kuyu Nükleer santralinin temel atma töreni, bir yanda ise "Tel Rıfat ne olacak, girilecek mi? Rusya'yla farklı bir yöntem mi bulunacak?" konuları konuşulurken. Bir anda kendimizi; kim sanatçı, kim sanatçı değilden, Cumhurbaşkanının kamuflaj giymesine kadar yeni bir tartışmanın içerisinde bulduk. Asker'e Moral Ziyaretine Gidilirken Nasıl Giyinilmeli? "Sibel Can'ı kınıyorum! Ne demek iç çamaşırı giymeden, askere moral ziyaretine gitmek. Sen o askerin duşa girmek için ne kadar sıra beklediğini biliyor musun? Üstelik yanına da Cumhurbaşkanımızı almışsın, halkın ahlakı ile ancak bu kadar oynanabilirdi. Yazıklar olsun sana Sibel abla. " Evet bu cümleleri benden duyamazsınız ama, ben bu ve buna benzer ifadeleri durmadan bir yerlerde okuyorum. hala bu konuları aşamamız belki

İstanbul'un Yeni Sefiri Binali Yıldırım mı Olacak?

Sizce Binali Yıldırım İstanbul Belediye Başkan Adayı Olur mu? İlk olarak basit bir konudan başlamak istedim ki, "ulan adam daha ilk dakikada çuvalladı." demeyesiniz, diyemeyeseniz. İnternet alemi dandiktir, acımasızdır, ilkeldir, kalleştir. Ne olacağı belirsizdir. Hepinizin malumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kaybetmeyi hiç sevmeyen, her zaman kazanmak isteyen, tuttuğunu koparan bir şahsiyet. Referandumda İstanbulda Hayır çıkması kendisini son derece etkiledi. Bu nedenle ve damadının Fetö ile ilişkilendirlemesi nedeniyle Kadir Topbaşı istifaya zorladı. Onun yerine Mevlüt Uysal'ı getirdi. Lakin hal böyleyken Mevlüt Uysal da "Metroyu bize oy veren yerlere götüreceğiz" çıkışıyla büyük tepki topladı. Anketlere bakınca istanbulda hala Ak Parti Chp'den 3-5 puan arası önde gösteriyor ama bu Tayyip Bey'e yetmez. Kendisinin çok önem verdiği 2019 Başkanlık Seçimlerinden önce, İstanbulu kaybetme ihtimalini bile düşünmek istemediğinden hepimiz hemfikiri

Türkiye'nin Ugandalı Çocuklara Yaptığı Yardımdan Görüntüler

Ülkemizle gurur duydum. O çocukların sevinçleri, hiç bir şeye değişilmez. Sadece Uganda değil Afrikada fakirlikten kırılan bir çok devlet var ve o devletlerin halkları biz Türklere minnettar. Yaşı yetenler Somalide açlıktan ve susuzluktan ölen çocukları iyi bilir. Şimdi o çocuklar hala tıka basa doymasa bile ölüme terk edilmiş durumda değil. Tüm bunların arkasında çok güçlü bir irade var. Türkiye 2017 yılında 6.3 milyar dolar yardım yapan Abd'nin ardında 6 milyar dolar yardımla ikinci sırada. Abd'nin 2014 yılı Gsyh'sı 18 trilyon dolar ABD'yi yaklaşık 10,3 trilyon dolarlık GSYH ile Çin, 4,6 trilyon dolarlık GSYH ile Japonya, 3,9 trilyon dolarlık GSYH ile Almanya ve 2,9 trilyon dolarlık GSYH ile Birleşik Krallık takip ediyor. Ekonomik büyüklükte, Fransa 2,8 trilyon dolarlık GSYH ile altıncı, Brezilya 2,3 trilyon dolarlık GSYH ile yedinci, İtalya 2,1 trilyon dolarlık GSYH ile sekizinci, Hindistan 2 trilyon dolarlık GSYH ile dokuzuncu, Rusya Federasyonu da yak